fbicon

Nieuwgrieks, Morfologie en Syntaxis


Bezoek ook: www.woordenlijstnieuwgrieks.nl
Nieuwgrieks, Morfologie en Syntaxis
Bezoek ook: www.woordenlijstnieuwgrieks.nl

©

 
Grammatica//MorfWerw/MorfWerwRege/Pass2eSt1eCjTpAB>

Passivum, 2e stam, 1e conjugatie, type A en B

 

Het kenmerk van de tweede stam passief is bij het overgrote deel van de regelmatige werkwoorden van de eerste conjugatie een -θ- die aan de tweede stam van het activum wordt toegevoegd. Onder invloed van deze toevoeging kan de medeklinker waarop de passieve tweede stam eindigt (en zelfs de klinker of medeklinker die daaraan voorafgaat), afwijken van de (mede)klinker(s) waarop de actieve tweede eerste stam eindigt.

Aan de hand van de klinker of medeklinker waarop de eerste stam eindigt, en de medeklinker waarop de tweede stam eindigt, laten de (regelmatige) werkwoorden zich indelen in de volgende groepen:


eerste stam op tweede stam
actief op
tweede stam
passief op
-β-, -π-,-πτ-, -φ-,-φτ-, -αυ-,-ευ- -ψ- -φτ-, -φθ-, -ευτ-
-γ-, -γγ-,-γχ-, -κ-,-χ-, -χν-
-ζ-
-σσ-, -ττ-
-ξ- -χτ-, -χθ-
-δ-, -θ-,-τ-
-ν-
-ζ-
klinker
-σ- -στ-
-ν-
klinker
-θέτω
-σ- -θ-
-αιν- -ασ-, -ησ-
-αν-, -ην-
-ηθ-,  -αθ-
-ανθ-, -
-ν- -ιν-, -υν-, -αν- -ιθ-,-υνθ-, -
-αρ-, -ιρ- -αρ(ισ)-, -ιρ(ισ)- -αριστ-, -ιριστ-

Nb. De werkwoorden waarvan de 1e stam op -ν- of op een klinker eindigt, vallen voor de 2e stam passief op een andere wijze in groepen uiteen dan voor de 2e stam actief.

Diverse werkwoorden vormen de tweede stam passief niet door toevoeging van een -θ- aan de tweede stam actief, maar door wijziging van de klinker in de laatste lettergreep van de stam.

 

 

 

 

 

©Auteursrecht voorbehouden. Zie pagina Copyright
 

.



 
  
 

Semantiek:
Betekenisleer

l

Syntaxis
Zinsleer

l

Morfologie
Vormleer

l

Alfabet

l

Fonologie

     

*

*

*

*

   

+

+

De bovenstaande zwarte sterren geven van elke pagina het niveau aan.

De pagina's van niveau **** bespreken steeds een specifieke combinatie van actief/passief, 1e/2e stam, 1e/2e conjugatie, wijze en tijd.
De verwijzingen in de (één na) onderste keuzebalk zijn zo opgebouwd dat deze verwijzen naar een pagina waarvan (zo mogelijk) alleen de gekozen parameter is gewijzigd.
Bijvoorbeeld: op de pagina 'activum, 1e stam, praesens, 1e conjugatie, type A' heeft aanklikken van de link '2e conj' tot gevolg dat de pagina 'activum, 1e stam, praesens, 2e conjugatie, type A1' verschijnt (wijziging van type A naar type A1 vindt plaats omdat A1 het eerste type van de 2e conjugatie is).